KÖZLEMÉNY, ÁLLÁSFOGLALÁS!

Tartalom felhasználási irányelvek

Tartalom felhasználási irányelvek:

A jelen internetes felületen található, külön nem jelölt képek saját szerzői, az illusztrációk pedig saját szellemi tulajdont képeznek!

A tartalom felhasználása más felületeken csak és kizárólag a fejlécben szereplő címen keresztüli kapcsolat felvétellel, vagy a jelen oldal forrás megjelölésével engedélyezett!

Az oldalon szereplő mások általi hozzászólásokért és szabad véleményformálásokért személyes felelősséget nem vállalok!

Köszönöm mindenki megértését.

2013. március 30., szombat

Rezsicsökkentés a Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom szemszögéből

Napjainkban sokat lehet hallani a kormányzat rezsicsökkentési programjáról. Már talán sokan tudják mit is jelent ez valójában. Aki esetleg még nincs tisztába vele azoknak magánemberként ajánlom a Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom által ismertetett "Az évtized átverése" címet viselő munkát, melyet az alábbiakban olvashat el minden érdeklődő.
A magam álláspontja a kérdésben az, hogy Igen szükséges a rezsicsökkentés, Igen indokolt, hiszen minden kaposvári emberek a mai életszínvonal fenntartásával járó nehézségek mellett, ha valamely szolgáltatás, ami a megélhetéshez kapcsolódik olcsóbbá válik az segítséget jelent. Feltéve ha van biztos munkából származó bérjövedelme, mert ha nincs akkor lehet akár milyen változás, ugyan úgy érezhetetlen marad a nehéz helyzetben lévők számára.
Korábban érdekvédőként már elmondtam a Somogyi Éhségmenet indulásakor, hogy valós megoldást a termékek és a szolgáltatások árában megjelenő Általános Forgalmi Adó, vagyis az Áfa csökkentés jelentene. Ezért támogatom magánemberként a Magyar Szocialista Párt azon javaslatát, amely több elemre is építhető a jövőt tekintve, e szerint szükséges volna az alapvető élelmiszerek adó tartalmának jelenlegi 27, illetve 18%-os mérséklésére 5%-ra. Ezt tartom magam járható útnak az Áfa csökkentést, mert a hangzatos egyéb ígéreteknek más céljai vannak.
A rezsi és a megélhetés problémáinak enyhítését szeretné a jelenlegi Fidesz-KDNP kormány és jelenlegi ellenzéki MSZP csapata is, vannak ilyen elképzelései, tehát a politikai játékosoknak, céljaik ugyanúgy közösek, mint az álláskeresési járadék esetében, vagy a közmunka bérezésében, de ismét a megvalósíthatóság különbözik a közös egység helyett!


Az évtized átverése
Mit szólna, ha valaki odalépne önhöz az utcán, átadna ezer forintot, de közben elemelné a pénztárcáját? Ugye nem az ezresnek örülne, hanem azt mondaná: átverték, meglopták. Nos a Fidesz kormány ugyanezt csinálja a rezsicsökkentéssel: elvárja, hogy örüljünk a 10 százalékkal kevesebb gáz-és villanyárnak, miközben éves szinten több mint százezer forintot húz ki a zsebünkből!
Ön átverhetőnek tartja magát? Nem? Nos, ebben az esetben gratulálunk, mivel ön vélhetően azon a szélhámosságon is átlát, amit a kormány rezsicsökkentésnek nevez. De sajnos vannak, akik hiszékenyebbek: ők most örülnek.
Igen, mert csupán azt nézik, hogy mostantól valamivel kevesebbet kell fizetniük a közüzemi szolgáltatásokért. Ők a becsaphatók, akiknek nem jut eszükbe, mennyivel többet kivesznek a zsebükből a különböző adókkal, a drágább élelmiszerekkel, az aranyáron mért benzinnel, a magasabb törlesztő részlettel...

Többszörösen visszaveszik

Hát akkor számoljunk csak! A mérleg egyik serpenyőjében ott van ugye a 10 százalékos rezsicsökkentés. No de mi van a másikban? Hát először az, hogy a vállalkozások rezsije viszont brutálisan drágul. Jóval több, mint 10 százalékkal. A nagy ipari energiafogyasztók például, akár 30 százalékkal is többet fizethetnek kilowattóránként az áramért. Ez pedig egy-két hónap alatt biztosan beépül a termékek, illetve szolgáltatások árába. Amennyivel kevesebbet kell most a rezsire befizetni, annyival drágább lesz az élelmiszer, a ruházat, a közlekedés. Nyereség ez? Bizony nem. Sőt, még rá is fizetünk.

Kevesebb bér, új adók

No de nézzük tovább, mi az, ami miatt ez a rezsicsökkentés kiérdemli az évtized átverése címet! Látszólag megspórolunk havi pár ezer forintot, cserébe viszont kaptunk a Fidesztől egykulcsos adót, illetve megszűnt az adójóváírás, ami miatt egy átlagos havi fizetés 15 ezer forinttal csökkent!
A dolgozó emberek 85 százaléka járt így! A Fidesz ezzel sokkal többet kivesz a pénztárcánkból, mint a mostani rezsiár-mérséklés.
Akkor még itt vannak az új adók. Bevezették a telefonadót, ami január elsejétől újabb 700 forinttal emelkedett. A csekkadót is az Orbán kormánytól kaptuk, beépítették a számlánkba, minden befizetésnél levonják. Nincs olyan pénzmozgás, amellyel a hivatalosan tranzakciós illetéknek nevezett sarcot ki lehetne kerülni. Fizetni kell, ha felvesszük a bérünket, fizetünk, ha utalunk, de még a hitelek törlesztését is megadóztatja a Fidesz!
Ha mindezt összeadjuk, évente ez akár 18 ezer forintos plusz költség is lehet. A kormány persze abban bízik, hogy ezeket a suttyomban levont forintokat senkinek nem jut eszébe összesíteni...

Brutális bolti árak
Hol van már a rezsicsökkentés pár ezer forintos nyeresége? És akkor az élelmiszerek brutális drágulásáról még nem is beszéltünk!
A legtöbb alapvető termék ára 2010 óta legalább a duplájára nőtt!
Egy tojás 25 forint helyett már 50 forint, a liszt 65 forintról 150 forintra drágult, az egykor 100 forintos burgonyát pedig már 230 forintért adják, de lehet, hogy hamarosan 300 forint lesz. és ezek az árak az utóbbi két év alatt emelkedtek meg ennyire. Miközben Európában nálunk a legmagasabb az élelmiszer áfája! Az infláció pedig két és fél év alatt 15 százalékkal nőtt, vagyis ennyivel ér kevesebbet a pénzünk.
A benzin ára sem 340 forint, mint három éve: ma már 430 forint felett van egy liter üzemanyag ára.
A gyógyszerárak is elképesztő mértékben nőttek: volt olyan készítmény, amely 300 forintról 42 ezer forintra drágult. Ezt is a Fidesztől kaptuk. 

Bedöntött hitelek
Ezek után még mindig van, aki azt mondja, örül a rezsicsökkentésnek? Inkább emlékezzünk és számoljunk!
Az elmúlt két évben a rezsiárakat 20 százalékkal növelte a kormány! Ebből ad vissza most 10 százalékot. Nagyvonalú...
Vagy beszéljünk a svájci frankos lakáshitelek bedöntéséről?
A kormányváltás előtt 180 forint körül volt a svájci frank árfolyama, majd jött Kósa, Szíjártó, Matolcsy és Orbán, s néhány nyilatkozatukkal elérték, hogy a külföldi befektetők kockázatos helynek ítéljék hazánkat. Így a lakáshitelesek ma már 240 forinton törleszthetnek. havonta ez is több tízezer forintos plusz kiadás. Aki itt él Magyarországon, láthatja: a rezsicsökkentés az évtized átverése. Visszaad a kormány pár ezer forintot, a nyugdíjasoknak is odadob valamennyit, miközben éves szinten több százezret emel ki a zsebünkből. És közben Orbán elvárja, hogy mindezért Önök szeressék, tapsoljanak neki, és 2014-ben újra a Fideszre szavazzanak. A döntés az Önök kezében van.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A rezsicsökkentés az csak 8 % és nem tíz. Ráírták a számlámra, hogy mennyit spóroltam meg január óta. Hát körbe röhögtem a fejem. Ezek azt hiszik, hogy mi nem tudunk számolni. Legfeljebb 3000 ezret spóroltam meg és nem 18 710 Ft-ot. A közbiztonság nálunk is rossz, de azt hiszem nyugodtan írhatom, hogy országosan rossz. Minden lopnak ami mozdítható, egymás bántalmazása is egyre szaporodik. A minap az egyik kolléganőm akarták megkéselni munkába jövet világos nappal, de csak a kabátját tudták végig húzni valami hegyes szerszámmal.Idős embereket támadnak meg pár forintért. Ahogy fogy az emberek pénze, úgy lesz nagyobb a bűnözés.