KÖZLEMÉNY, ÁLLÁSFOGLALÁS!

Tartalom felhasználási irányelvek

Tartalom felhasználási irányelvek:

A jelen internetes felületen található, külön nem jelölt képek saját szerzői, az illusztrációk pedig saját szellemi tulajdont képeznek!

A tartalom felhasználása más felületeken csak és kizárólag a fejlécben szereplő címen keresztüli kapcsolat felvétellel, vagy a jelen oldal forrás megjelölésével engedélyezett!

Az oldalon szereplő mások általi hozzászólásokért és szabad véleményformálásokért személyes felelősséget nem vállalok!

Köszönöm mindenki megértését.

2013. április 4., csütörtök

A rendőrgázoló ügye egész a polgármesterig érhet!

Újabb információk kerültek a nyilvánosság elé, a kaposvári FIDESZ-es volt városi önkormányzati képviselő ügyében, aki 2012 februárjában egy jogszerű igazoltatás alá vonáskor elgázolta a vele szemben eljáró közfeladatot ellátó személyt! Az intézkedő rendőrt állásból felmentették, sőt meg fenyegették, ezért külföldre vándorolt!

Ugye ismerős a sztori a Toldi iskola révén, ennek egyik védő aktivistája is külföldre menekült a helyi FIDESZ fenyegetései elől!

A médiákban kipattant hír kapcsán feltételezhetően érintett lehetett Szita Károly polgármester úr, illetve Buzás László városi rendőr főkapitány úr is, akik feltételezhetően védik a bűnös személyében Kovács József ex képviselőt! Ha így van, akkor  mindannyiuknak mielőbb távozniuk kell a közéletből!

Ajánlom mindenkinek az alábbi írást, amely a www.origo.hu cikke.

Ha valóban ezt csinálta, akkor egy ökör volt 

Igazoltatásnak indult, végül hivatalos személy elleni erőszak gyanúja és hosszú nyomozás kerekedett egy kaposvári rendőr akciójából, aki egy jogosítvány nélkül vezető volt képviselőt akart megállítani. A férfi nekihajtott a kocsival, majd megpróbálta megúszni a felelősségre vonást, és megígérte a rendőrnek, hogy tönkre fogja tenni. A rendőrt az eset után megdorgálták és áthelyezték - de inkább Ausztráliába költözött. 

Éppen egy éve, hogy hirtelen hat rendőrautó és tucatnyi egyenruhás jelent meg az egyik csendes kaposvári utcában. "Biztos, hogy nagy balhé lehet, nyilván nem véletlenül jöttek ennyien" - találgatott egy járókelő, egy másik pedig rablásra gyanakodott a Sonline.hu akkori tudósítása szerint. Végül kiderült: egy egyszerűnek indult közúti igazoltatás fajult odáig, hogy az igazoltató rendőrök erősítést hívtak, mert egy autós a falnak szorította autójával az intézkedő rendőrt. A férfit előállították, a rendőrt kórházba vitték, az ügyészség hivatalból nyomozást indított hivatalos személy elleni erőszak gyanújával.

Időközben kiderült, hogy a gyanúsított egy volt kaposvári politikus, aki 2010-ig önkormányzati képviselő volt a Fidesz-KDNP színeiben, és jelenleg is magas pozíciót tölt be az önkormányzati holdingnál, valamint tagja a település városfejlesztési, környezetvédelmi és műszaki bizottságának is. A rendőr azóta már leszerelt, szerinte ugyanis a felettesei megbüntették, amiért újra intézkedni mert a volt képviselővel szemben, akinek épp az eset előtt egy hónappal vette el a jogosítványát ittas vezetés miatt.
A Somogy Megyei Hírlap képe a rendőri akcióról 
 
A nyomozás azóta is folyamatban van a Kaposvári Nyomozó Ügyészségen, pedig időközben kétszer is leállították, arra hivatkozva, hogy nincs elegendő bizonyíték. Az érintett rendőr panaszára azonban a Somogy Megyei Főügyészség mindkétszer újra elrendelte a nyomozást, arra a videofelvételre hivatkozva, amelyet maga a rendőr készített az esetről, és már a nyomozás elején odaadta a nyomozóügyészségnek. Időközben a Központi Nyomozó Főügyészség is nyomozást indított szolgálati visszaélés bűntettének gyanúja miatt.
Azt mondta, tönkre fog tenni
"Először 2012 februárjában intézkedtem ellene, ittas vezetés miatt - mondta az [origo]-nak Gálosi Szabolcs, az érintett rendőr. - Akkor bilincsben kellett elvinni vérvételre, mert aktívan és passzívan ellenállt." A rendőr szerint az egykori képviselő fenyegetőzött, és felemlegette azt is, hogy a belügyminiszter jó barátja. "Azt mondta, tönkre fog tenni" - állítja Gálosi.
A vérvizsgálat után a volt képviselő jogosítványát elvették, pár hétre rá azonban megint vezetni látták a férfit. A rendőrök szirénázva utánafordultak, és Gálosi állítása szerint több száz méteren keresztül követték, egészen a házáig. Ott Gálosi kiugrott a rendőrautóból, és a férfi kocsija elé szaladt megakadályozni, hogy beálljon a garázsba. A rendőrök erről készítettek video- és hangfelvételt is. 

A rendőr felvétele az igazoltatásról
Gálosi azt mondta, tudták a korábbi intézkedésből, hogy "problémás a személy", ezért kapcsolták be a mobiltelefon kameráját, majd egy hangrögzítőt. A videón látszik, ahogy a férfi bekanyarodik a garázsbejáróba, miközben a két rendőr kiugrik az autóból. Gálosi beáll az exképviselő kocsija elé, hogy az ne tudjon beállni a garázsba, a kollégája pedig feltépi az ajtót, amelyet a bent ülő férfi azonnal behúz, majd Gálosival nem törődve beáll a garázsba.
"A jobb térdem megsérült, megnyomta a gépkocsijának az első lökhárítója" - mondta Gálosi, hozzátéve, hogy nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A kollégája azonnal beszólt rádión, jelentette, hogy "egy rendőrt elütöttek", ezután érkezett ki a tucatnyi egyenruhás. "Nagyon sokan lettek hirtelen" - mondta Gálosi. Őt elvitték a mentők, az exképviselőt pedig előállították, és a nála talált német jogosítványt a korábbihoz hasonlóan elvették tőle. 

Kétszer is leállították a nyomozást
A nyomozást hivatalból elrendelték hivatalos személy elleni erőszak miatt a Kaposvári Nyomozó Ügyészségen. Gálosi szerint mindkettőjüket kihallgatták, még egy bizonyítási kísérletet is elrendeltek, amelyen azonban az ügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsított nem vett részt (ehhez egyébként joga volt).
Végül a nyomozó ügyészség bizonyíték hiányában leállította a nyomozást. Ez ellen Gálosi panaszt tett a Somogy Megyei Főügyészségen, amely ezután újra elrendelte a nyomozást. Ez sem járt sikerrel, közel egy év után újra leállították, az ügyészség szerint azért, mert nem volt kétséget kizáróan bizonyítható a gyanúsított bűnössége, azaz, hogy az exképviselő szándékosan ütötte el a rendőrt.
A Somogy Megyei Hírlap képe a rendőri akcióról 

"Akkor véletlenül ütött el? Ott álltam az autó előtt, egymás szemébe néztünk" - mondta Gálosi. Hozzátette, a kirendelt műszaki szakértő a videofelvétel alapján arra a következtetésre jutott, hogy ő egy folyamatosan mozgó kocsi elé ugrott be, és emiatt jutott arra az ügyészség, hogy nem bizonyítható a hivatalos személy elleni erőszak. Gálosi ezt másképp látja, szerinte a kocsi megállt a csukott garázsajtó előtt, majd miután ő elé állt, és a garázsajtó kellő mértékben kinyílt, a kocsi újra elindult.
Szóltam a múltkor is a belügyminiszter úrnak
"Amikor kijött a második megszüntető határozat, piszkosul bepöccentem, nem akartam elhinni" - idézte fel Gálosi, aki ezután újabb panaszt adott be. Ez azonban már egy olyan részt is tartalmazott, amelyben két rendőr felettesével, a kaposvári rendőrkapitánnyal és a Somogy megyei rendőrfőkapitánnyal szemben is panasszal élt. Azt nem részletezte, hogy pontosan mit írt ebben a beadványában, de a Kaposvári Nyomozó Ügyészség úgy értékelte, azok bűncselekményre utaló körülményeket tartalmaznak, így feljelentésnek tekintették, és a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást indított szolgálati visszaélés bűntettének gyanúja miatt.
A helyszínen felvett videó mellett Gálosiék egy hangfelvételt is rögzítettek. Ezen a rendőr szerint ő és a gyanúsított hallható, miközben utóbbi éppen telefonál. A beszélgetésből nem derül ki, kivel beszélt, de Gálosi szerint egy rendőrparancsok volt az. A beszélgetés során az egykori képviselő azt mondja, a rendőr bosszúból zaklatja. Elhangzik az is, hogy korábban már szólt Pintér Sándor belügyminiszternek, és azt kéri, küldjenek ki a helyszínre egy rendőrparancsnokot

A hangfelvétel leirata
Gyanúsított: Én bocsánatot kértem tőle, külön. Bosszúból csinálja a dolgokat, idejön a lakásomhoz, és a saját magánterületemen...
Rendőr: Ne hazudjon, csak az igazat!
Gyanúsított: Több tanú van rá, csak a saját területemen ideállt a kocsi elé. Csinálja a cirkuszt. Ne haragudjon, segíts rajtam, légy szíves, mert... Tényleg, küldd a parancsnokot ki, jó? Légy szíves! És akkor megbeszéljük. Én azért szóltam múltkor is a belügyminiszter úrnak, mert egyszerűen... Tudom, hogy jogszerű volt a dolog, de most még csak nem is jogszerű, jó? Mindent meg fogunk tenni. Tudtam vele beszélni, gyerekek. Hívjad, légy szíves! Köszönöm. Már ne haragudjon, én bocsánatot kértem!
Rendőr: Szálljon ki! Nem érdekel, szálljon ki!
Női hang: Nekem el kell mennem.
Rendőr: Szálljon ki! Az intézkedés ott kint volt megkezdve.
Gyanúsított: Tanúim vannak, hogy nem ott.
Rendőr: Igen? És ki látta?
Gyanúsított: Magánterületen. A feleségem, és ott áll a polgármester úr is, ott a polgármester úr, nézze meg!
Rendőr: Nem érdekel engem, szálljon ki! Ne játsszuk el ... úr , ne játsszuk el azt, mint a múltkor, mert most nem hóba fogom beletenni! Jobban fog fájni, jó?
Gyanúsított: Ne haragudjon! Ezt próbálja megcsinálni...
Rendőr: Megvárjuk. Akkor nem én fogom kivenni a kocsiból.
Gyanúsított: Itt a saját magánterületemen ilyet csinál?
Rendőr: Így van.
Gyanúsított: Hogy jöhet be magánterületre, ne haragudjon már?
Rendőr: Ott kint lett megkezdve az intézkedés.
Gyanúsított: Hogy jöhet be?
Rendőr: Kihúzta magát, próbálta kivonni magát az intézkedés alól.
Gyanúsított: Mi?! Elém állt és leállított? Ne haragudjon már!
Rendőr: Igen.
Gyanúsított: Igen?
Rendőr: Igen.
Gyanúsított: Ki látta azt, hogy elém állt és leállított?
Rendőr: Mondjuk a videofelvétel, de ne törődjön vele.
Gyanúsított: Hol? Ott elém állt és leállított? Ne haragudjon már! Itt ez magánterület.

"Az eset után lehordta a parancsnokaimat a rendőrkapitány, hogy miért kellett már megint inzultálni" - mondta Gálosi. Szerinte a feletteseinek nem tetszett, hogy lekapcsolta az exképviselőt. Három héttel az eset után a rendőrkapitány behívatta, és közölte vele, hogy visszahívják az utcai járőrszolgálattól, és beosztják sebességmérőnek. Ezt Gálosi egyértelmű büntetésként élte meg, szerinte egy rendőr sem foglalkozik állandó jelleggel sebességméréssel.

"Az ellenem beérkezett panaszokra hivatkozva mentettek fel a járőrszolgálat alól" - mondta Gálosi. Szerinte hároméves járőrszolgálata alatt valóban volt, hogy panasz érkezett rá olyanoktól, akik ellen intézkedett, de ezek mindig alaptalannak bizonyultak, és a felettesei soha nem dorgálták meg miattuk, ellenben az általa szállított statisztikáknak örültek.
Gálosi Szabolcs az igazoltatás után a helyszínen (a Somogy Megyei Hírlap képe)  

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon kérdéseinkre azt válaszolták, hogy az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség folytat eljárást. Az ügyészség szóvivőhelyettese az [origo]-nak azt mondta, az ügyben gyanúsított kihallgatására egyelőre nem került sor. A Sonline.hu-nak az akkori somogyi rendőrfőkapitány azt mondta, a törvények szerint jártak el az ügyben. "Az érintett rendőrrel szemben semmiféle intézkedést nem tettem, az egykori képviselő nem a barátom" - mondta.
Ha ezt csinálta, akkor egy ökör volt.
Megkerestük az érintett exképviselőt, Kovács Józsefet, aki csak egy rövid nyilatkozatot volt hajlandó tenni. Azt mondta, alaptalannak tartja a vádakat, és megtette a szükséges jogi lépéseket. Arra a kérdésünkre, hogy a hang- és képfelvételen valóban ő hallható-e, nem válaszolt, ahogy arról sem szeretett volna nyilatkozni, hogy ismeri-e a belügyminisztert. A Belügyminisztérium azonban azt írta róla az [origo]-nak, hogy Pintér Sándor nem ismeri, és soha nem állt vele kapcsolatban.
Az [origo] több helyi fideszes képviselővel is beszélt, akik azt mondták, szóba került ugyan az eset közöttük, de frakcióülésen például nem merült fel, a részleteket pedig nem ismerik. "Ez az ő magánügye" - mondta egyikük, hozzátéve, hogy Kovács József 2010 óta nem képviselő, és nem is különösebben aktív a helyi politikai életben, "nem viszi a zászlót". Egy másik képviselő azt mondta, hogy bár nyolc éven keresztül volt képviselő, soha nem volt Fidesz-tag. "Ha valóban ezt csinálta, akkor egy ökör volt, ha nem, akkor a bíróság tisztázni fogja" - mondta.
Az önkormányzati tulajdonú Kapos Holding Zrt. - ahol Kovács igazgatói beosztásban dolgozik - szóvivője azt mondta, jelenleg is zajlik az ügyészség vizsgálata, és az ügyben az érintett is feljelentést tett hamis vád miatt. "Várjuk meg, hogyan zárul a vizsgálat, és amennyiben kell, megtesszük a szükséges lépéseket" - mondta a szóvivő.

Becsavarodás helyett Ausztráliába
Március végén a Somogy Megyei Főügyészség ismét helyt adott Gálosi Szabolcs panaszának, és újra elrendelte a nyomozó ügyészség által leállított nyomozást. A főügyészség szóvivője az [origo]-nak azt mondta, a nyomozó ügyészséget arra utasították, keressenek további tanúkat, és elemezzék alaposabban a videofelvételt.
Gálosi Szabolcs pár hónapon keresztül dolgozott sebességmérőként, végül beadta a felmondását, és leszerelt a rendőrségtől. "Be lehet csavarodni attól, ha az ember 10 órát ül egy kocsiban mindennap" - mondta. Azóta Ausztráliába költözött, és azt mondta, egyáltalán nem fél azoktól a perektől, amelyeket az exképviselő szándékozik indítani ellene hamis vád miatt. Szerinte a tények őt igazolják. "Nem várom azt az eljárástól, hogy börtönbe kelljen mennie, csak legyen tisztában azzal, hogy a rendőrnek meg kell állni" - mondta Gálosi.

Kapcsolódó bejegyzés:
Közbiztonság

Kapcsolódó legfrissebb médiahír:
Két és fél év börtön a rendőrgázoló exképviselőnek

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

AKÁR OTT VOLT A SZITA AKÁR NEM MAJD LE LESZ TAGADVA ITT EZ MEGY HA EGY RENDŐRT ÍGY FÉLRE ÁLLÍTANAK KAPOSVÁRON AKKOR BÁRKIVEL BÁRMIT MEGTEHETNEK EZEK