KÖZLEMÉNY, ÁLLÁSFOGLALÁS!

Tartalom felhasználási irányelvek

Tartalom felhasználási irányelvek:

A jelen internetes felületen található, külön nem jelölt képek saját szerzői, az illusztrációk pedig saját szellemi tulajdont képeznek!

A tartalom felhasználása más felületeken csak és kizárólag a fejlécben szereplő címen keresztüli kapcsolat felvétellel, vagy a jelen oldal forrás megjelölésével engedélyezett!

Az oldalon szereplő mások általi hozzászólásokért és szabad véleményformálásokért személyes felelősséget nem vállalok!

Köszönöm mindenki megértését.

2013. július 28., vasárnap

Aláírásgyűjtés az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért 8.

2013. július 27-én szombaton a Kaposvári Piacnál lévő közterületen ismét várták a fiatal aktivisták mindazokat, akik támogatták az MSZP egyik kezdeményezéséért vívott  küzdelmet, amely azt hivatott elérni, hogy beszéljen a magyar országgyűlés az embereket érintő napi szintű megélhetési problémákról. Az MSZP javaslata, hogy csökkenhessen az alapvető élelmiszerek adó tartalmának, azaz az áfájának mértéke, mert ha csak 5% Áfa terhelné az élelmiszert, akkor olcsóbbá válhatna a megélhetés is.  Többen megértették, hogy mit is jelentene e fontos  kezdeményezés és támogatták a gyűjtést, nekik köszönet mindezért!
A kitelepülő csoport a nyári jó idő és hőség miatt hideg ásványvízzel látta vendégül mindazokat, akik megálltak a felállított  pult előtt.
Az aláírásgyűjtés közben többen is megosztották azon problémákat, melyek az egész országra jellemzőek, mint az állástalanság, a kilátástalanság és az elszegényedés.
Az emberek beszélhettek is dr. Lamperth Mónika országgyűlési képviselő asszonnyal.
Az állampolgárokkal e szombati napon nagyon jól sikerült elbeszélgetni, így ezen a napon is voltak érdekesebbnél érdekesebb megállapítások és piciny piszkálódások. Ezek közül megosztok itt egy néhányat!
Jött egy tanuló vezető személygépkocsival felügyelettel, akik megálltak a gyalog átkelőhely előtt és kértek tőlünk egy "Elég Volt" című politikai kiadványt, melyet nagy örömmel és lelkesedéssel nyújtottunk át az oktató úrnak, akinek érdeklődését ezúton is nagyon köszönjük!
Egy a kenyerének javát már elfogyasztó állampolgárral a régi nagy magyar személyiségekről beszélgettünk, mint például a napelem-rendszer feltalálója, Tóth Miklós, vagy Galamb József konstruktőr, a Ford Motor Company tervezője, a Ford T-modell egyik megalkotójáról. De szóba került több nagy magyar név is, akik a világban magyarként elősegítették a világ fejlődését és mindennapos életünk jobbá és könnyebbé tételét találmányaikkal, alkotásaikkal. E kapcsán megállapításra került az, hogy ez az ország Magyarország sajnos nem tudja még most sem idehaza tartani a   tehetséges embereket és az, hogy mindig máshol más országoknál keresi  függését hazánk, amely helytelen, hiszen itthon is meg van minden, sőt több, mint gondolnánk!
Volt, aki szerint, az eladandó áru árát mindig az árus szabja meg! Függetlenül az áfa nagyságától, ha valamit el lehet adni száz forintért, a kereskedő száz forintér fogja eladni. Teljesen mindegy mennyi az áfa nagysága! Csak a hatósági ár megszabásával, lehet az áru árát megszabni! Ha kisebb lenne az áfa nőne a árus bevétele, az állam adó bevétele csökkenne! Ehhez igazából nem tudni mi lenne a helyes válasz, hiszen mondjuk, ha valóban csökkenne az áfa -amennyivel csökkenne, annyival akár többe is kerülhetne  az élelmiszer, de ennek az árat a megdrágult közúti szállítás, vagy más nevén logisztika, üzemanyagok drágulásai, vagy az éppen aktuális időjárás is befolyásolhatja. Mindezek ellenére megfelelő törvényi szabályozásokkal talán lehetne érvényesíteni az olcsóbb árakat!
Európai kép: Míg Csehországban az élelmiszereket 15 százalékos, addig Olaszországban 10 százalékos áfa terhelik. A nagy csizmában a kenyér mindössze 4 százalékos adót tartalmaz. Lengyelországban az alapvető élelmiszereket 5 százalékos áfa terheli. Az EU 27-ek közül Magyarországon a legmagasabb az általános forgalmi adó kulcs, jelenleg 27 százalék.
Olyan személlyel is találkoztunk, aki az állástalanságot tette szóvá 58 évesen és aki sérelmezte a 22 800 Ft-os ellátást, melyet a kaposvári Polgármesteri Hivatal Szociális és Gyámügyi Irodájától kap, munka és közmunka hiányában! Ezen személy előadta azt is, hogy ő bizony 37 évig dolgozott és nem jogosult még a nyugdíjra, így azon aggódott, hogy a fiatalok miért nem dolgoznak, hogy megkeressék részére a nyugellátást. Sajnos az a valóság, hogy Kaposváron több ezer fiatal próbálna magának állást találni, de mivel ez szinte lehetetlen így inkább tovább állnak, aki teheti Angliába, Franciaországba, vagy Ausztriába "vándorolnak", így sajnos a nyugdíj előtt állók, mint ez a hangját hallató hölgy is csak álmodhat a lét és szociális biztonságról egyenlőre, ahogy a fiatal álláskeresők is.
A fiatalok részére nem életcél az éhbéres, rövid távú közmunka lehetősége.
Volt olyan középkorú ember is, aki megmondta őszintén, hogy neki senki nem szimpatikus, mert szerinte a kommunisták és az a bizonyos tőkés népcsoport az oka annak, hogy devizahitele törlesztőrészlete a bankok és a pénzvilág  vezetői miatt jelentősen megemelkedett. Ezen úr elmondta, hogy igazából jobban azokkal van baja, akik a Magyar embereket Gójnak, azaz "a gójok nem emberek, hanem barbárok"-nak nézik.

Az aláírásgyűjtést magam a szegény emberek képviselőjeként, és volt közmunkásként segítettem ezen a napon is.

Nincsenek megjegyzések: