KÖZLEMÉNY, ÁLLÁSFOGLALÁS!

Tartalom felhasználási irányelvek

Tartalom felhasználási irányelvek:

A jelen internetes felületen található, külön nem jelölt képek saját szerzői, az illusztrációk pedig saját szellemi tulajdont képeznek!

A tartalom felhasználása más felületeken csak és kizárólag a fejlécben szereplő címen keresztüli kapcsolat felvétellel, vagy a jelen oldal forrás megjelölésével engedélyezett!

Az oldalon szereplő mások általi hozzászólásokért és szabad véleményformálásokért személyes felelősséget nem vállalok!

Köszönöm mindenki megértését.

2013. szeptember 5., csütörtök

Drágulnak a legolcsóbb bankszámlák

Ismét drágulnak a Bankszámlák díjai is. Az áremelések a legolcsóbb számlavezetési díjakat is érintik., mindeközben ismételgetik, hogy nem terhelődnek a költségek a lakosságra. Hát nem, mert a bankbetéteik, azaz az esetleges keservesen megkuporgatott és az egyes pénzintézetekben "letétbe" helyezett anyagi javaik egyre kevesebbet fognak érni...
Az origo.hu információ alapján: 
Átlagosan több mint 40 százalékkal nő a legolcsóbb számlacsomagok havidíja az őszi díjemelések miatt, amivel a bankok a tranzakciós adó augusztusi emelésére reagálnak. A tíz legolcsóbb bankszámla költsége havi 701 forintról 1008 forintra emelkedik, de megfelelő bankválasztással éves szinten 17 ezer forintot is meg lehet takarítani - derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb felméréséből.  

A bankok augusztus utolsó napjaiban durva áremelésbe kezdtek a Varga-csomag részeként megemelt tranzakciós illeték következményeként. A tranzakciós adó augusztus elsejétől a készpénzfelvétel esetében megduplázódott (3 ezrelék helyett 6 ezrelék lett), az átutalásoknál és kártyás tranzakcióknál pedig másfélszeresére emelkedett (2 ezrelékről 3 ezrelékre nőtt). Ennél is fontosabb változás, hogy a korábban egységes 6000 forintos illetékplafon csak az átutalások és a kártyás vásárlások esetében maradt érvényben, a készpénzfelvételre semmilyen korlát nincs.

A megemelt adó miatti díjemeléseket 1-2 banknál már augusztus utolsó napjaiban érvényesítették, és szeptemberben, de még azt követően szinte minden banknál komoly drágulásra kell számítani. 

A Bankmonitor legfrisebb elemzése szerint a legolcsóbb számlacsomagok átlagos költsége több mint 40 százalékkal nő az elkövetkező hónapokban. "Piaci körképünk során a tranzakciós adó emelését megelőző július végi állapotot tekintettük kiindulópontnak, ekkor a 10 legolcsóbb bankszámla havi átlagos költsége átlagos bankhasználat mellett 701 forintot tett ki. Ez az érték október 25-ére 987 forintra fog emelkedni, majd január végére valamivel 1000 forint fölé" – állítja Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu szakértője.

A több hónapos átfutás annak köszönhető, hogy a bankok egymás árazására is reagálnak, és menet közben is módosítják a saját költségtételeiket. Ez volt a tapasztalat a tranzakciós adó év elejei bevezetésénél, és erre számítanak most is a szakértők. Általános gyakorlat a bankok között, hogy több lépésben vezetik be díjváltozásaikat, van olyan pénzintézet, ahol szeptember eleje és január vége között háromszor módosulnak a díjak. Ez egyrészt azt jelenti, hogy várhatóan 4-5 hónapra lesz szükség, mire a banki költségek beállnak a végleges szintre, másrészt nagyban megnehezíti az optimális bankszámla kiválasztását a lakossági ügyfelek részére. 

A Bankmonitor elemzése (amelyet a hazai banki kínálat 95 százalékának lefedésével készítettek) azt is megállapította, hogy a legolcsóbb bankszámlák közötti költségkülönbségek – a díjtételek emelkedésével párhuzamosan - enyhén mérséklődnek. „Míg júliusban a legjobb és a tizedik legolcsóbb bankszámla között éves szinten 7200 forint volt a különbség, addig januárban ez az eltérés 6000 forintra csökken, ami elsősorban a legolcsóbb bankszámlák átlag feletti drágulásának tudható be" - magyarázza Sándorfi Balázs. 

Szerinte ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy a bankok nyereségessége alacsony, sőt több bank évek óta komolyan veszteséges. Ebben a helyzetben pedig a bankok nem, vagy csak minimálisan tudják átvállalni a megemelt adóterheket az ügyfeleiktől. 

Mostantól tehát még fontosabb, hogy az ember jól válasszon bankot vagy bankszámlát. Az első tíz legjobb bankszámla átlagos éves költsége és a 40. legjobb bankszámla éves költsége közötti különbség 15 ezer forintról 17 ezer forint fölé nőtt. "Egy év alatt a nettó átlagkereset tíz százalékát is meg lehet spórolni a helyes számlacsomag kiválasztásával” – szemlélteti Sándorfi Balázs.

( forrás: origo.hu)

Kapcsolódó bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések: