KÖZLEMÉNY, ÁLLÁSFOGLALÁS!

Tartalom felhasználási irányelvek

Tartalom felhasználási irányelvek:

A jelen internetes felületen található, külön nem jelölt képek saját szerzői, az illusztrációk pedig saját szellemi tulajdont képeznek!

A tartalom felhasználása más felületeken csak és kizárólag a fejlécben szereplő címen keresztüli kapcsolat felvétellel, vagy a jelen oldal forrás megjelölésével engedélyezett!

Az oldalon szereplő mások általi hozzászólásokért és szabad véleményformálásokért személyes felelősséget nem vállalok!

Köszönöm mindenki megértését.

2013. szeptember 7., szombat

Fekete dohány

A dohányzás valamilyen szinten egészségügyi kockázatot jelent, ám ettől függetlenül a jelenlegi szabályozása a dohánykereskedelmi piacnak túlfeszített. Az emberek jó többsége dohányzik, vannak akik élethelyzetük miatt és vannak akik úri passzióból. Azonban mindegyik csoportban az a közös, hogy rendszeres adóbefizetői a társadalomnak, mert "fogyasztásuk" alján jelentős jövedéki adó bevétel képződik az államkaszában. Mindezek ellenére ma jelentős hátrány és megkülönböztetés éri a dohányzót. Nem gyújthat rá a szabad levegőn lévő a villamos és busz megállóban, vasúti állomás peronján. A vasúti járműveken sincs már kijelölt dohányzó kocsi és még sorolhatnánk. Ám mindezek ellenére ma Magyarországon Trafikmutyik vannak és állandóan emelkedik a dohánytermékek kereskedelmi ára, mindeközben tönkre menetek a dohányt termelő gazdák, ha még vannak ilyenek. Csökkent a dohányterméket feldolgozó ipari üzemek száma a rendszerváltás óta. Sorra zárnak be a vendéglátóhelyek, köztük a kis családi vállokozásokként üzemeltetett kocsmák. Jelen kormányzat túlfeszíti a húrt és megkülönbözteti a dohányzó és a nem dohányzó embereket, egyben emberi jogokat sért, folyamatos ár és jövedéki adó politikájával pedig erősíti a feketegazdaság szereplőit!
Feketézést hoztak a dohányboltok

Legalább három százalékkal nőtt az országban a feketén forgalmazott cigaretta mennyisége a Napi Gazdaság szerint. Az adóbevételek közben csökkennek.
Olyan területeken lódult meg a feketepiac, ahol eddig tiszta volt a cigarettakereskedelem. A Napi Gazdaság információi szerint az előzetes adatok alapján legalább 3 százalékpontot erősödött a feketézés országos átlagban, és az olyan, tisztának számító helyeken is megjelentek az illegális termékek, ahol eddig szinte kimutathatatlan volt a feketeáru (például Pécsen). Az előzetes adatok ráadásul még a trafikrendszer indulása és a cigaretta kötelező 10 százalékos árrésének bevezetése előtt készültek.
Mindez az elemzői becslések szerint 45-50 milliárd forint kiesést okoz az államnak. Az viszont biztos, hogy a jövedéki-adó-bevételek az utóbbi néhány hónapban csökkentek. A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy júliusban például a 2012-eshez képest csak 82 százalék volt az adóbevétel.
A nagyon óvatosan kezelt iparági adatok szerint csak a cigarettaforgalom az idén az első félévben 17 százalékkal csökkent, míg a fogyasztási (sodró-) dohány növekedése csak 8-9 százalékos erősödést mutat.

(forrás: MTI)

Nincsenek megjegyzések: