KÖZLEMÉNY, ÁLLÁSFOGLALÁS!

Tartalom felhasználási irányelvek

Tartalom felhasználási irányelvek:

A jelen internetes felületen található, külön nem jelölt képek saját szerzői, az illusztrációk pedig saját szellemi tulajdont képeznek!

A tartalom felhasználása más felületeken csak és kizárólag a fejlécben szereplő címen keresztüli kapcsolat felvétellel, vagy a jelen oldal forrás megjelölésével engedélyezett!

Az oldalon szereplő mások általi hozzászólásokért és szabad véleményformálásokért személyes felelősséget nem vállalok!

Köszönöm mindenki megértését.

2013. március 27., szerda

Köz-foglalkoztatás

A jelenlegi kormányzat az elmúlt 3 évben több jelentős változtatást hajtott végre a Köz-foglalkoztatás (korábbi nevén Közmunka) terén.
Az egyik legnagyobb változás az, hogy a Köz-foglalkoztatott ember részére nem jár a mindenkori minimálbér, hanem részükre kevesebb munkabér fizethető csak ki. Ez egyenlőtlen feltételeket teremtett, megkülönböztetést, bérfeszültséget okoz az elsődleges munkaerőpiacon munkát vállaló és a köz-foglalkoztatotti státusz betöltésére kényszerülő munka vállaló között.
2010-ben még megbecsülték a közmunkást, mivel 8 órai munkája után a nem szakképzettek is kézhez kaptak havi nettó 60 250 Ft-ot! Jelenleg azonban egy kormányrendelet szerint a nem szakképzett közmunka vállaló napi 8 órai munkájáért mindösszesen csak 49 453 Ft-ot vihet haza. Korábban ez az összeg 47 029 Ft volt , mely összegre a kormány egyik politikusa azt mondta, hogy ennyiből "Igen biztosan meg lehet élni".  Ezért el lehet gondolkodni azon, hogy melyik kormány alatt voltak jobban megbecsülve a köz-foglalkoztatott emberek!
Helytelen az, hogy kevesebb munkabért, azaz éhbért kapnak a köz-foglalkoztatottak! Egyenlő munkáért egyenlő bér jár!

A köz-foglalkoztatottat nem csak a munkabérek kifizetése során éri hátrány és megkülönböztetés, hanem a szabadságolások kiadása terén is. Ezen emberek számára szintén egy törvény által megkülönböztetve csak 20 nap alapszabadság jár, részükre nem vehetőek igénybe az életkorhoz kötött plusz napok, illetve a gyermekek után járó pótszabadságok.

A köz-foglalkoztatottat általában nem a képzettségének megfelelően alkalmazzák, de ha mégis, ha nincs neki érettségije, akkor már csak a segédmunkás bérre jogosult hiába van neki szakmája.

Ma Magyarországon a közmunkásokat, akiket jelenleg köz-foglalkoztatottként alkalmaznak megkülönböztetik és semmibe veszik!

A fentiek miatt vettem részt 2013.02.03-án a Somogyból elindult Éhségmenetben magánemberként, volt közmunkásként és a Közmunka is Munka Blog és érdekvédelmi csoport képviselőjeként.  Az általam  kollégáim és barátaim által szerkesztett Közmunka is Munka Blog és Érdekvédelmi csoport is szolidaritást vállalt a menet mellett, mivel ma Magyarországon sok ezer munkahely hiányzik. 
 
2009-től az MSZP által elindított „Út a munka világába program” keretében egy álláskereső, aki nem tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon jobb esetben Közcélú dolgozóként, amely ma egyenlő a köz-foglalkoztatással vállalhatott munkát napi 8 órában 12 hónapig !

Sajnos 2011-ben a FIDESZ átalakította a Közmunka világát, kezdetben csak napi 4 órás, napjainkban jobb esetben 6-8 órás napi foglalkoztatások vannak.

Általánosságban elmondható, hogy a helyi közmunkaprogramok 2-5 hónapig, az országos programok pedig 6-9, jobb esetben tartanak csak 12 hónapig.

Az úgynevezett Közmunka törvénnyel és Kormányrendelettel napjainkban sérül a Közmunkát végzők joga a tekintetben, hogy nem kapnak egyenlő munkáért egyenlő bért! 

Egy szakképzetlen közmunkás a korábbi 60 250.- Ft helyet ma mindösszesen csak 49 453.- Ft-ot kap kézhez, melyből a mai árak mellett megélni NEM lehet!

A bérek kifizetése a korábbi havi helyett heti rendszerűre változott. Ez nem elfogadható, mert hátrányok érik a közmunka programokban dolgozókat, mivel sok esetben nem időben és nem abban az összegekben történik a bérek kifizetése melyeket a rendelet és a szabályok előírnak.  
Ugyan a heti bérkifizetés állítólag megszűnt és havi bérkifizetésnek kellene lennie  mindenhol, munkavállalók elmondása alapján azonban Kaposváron a Városgondokság Közhasznú foglalkoztatónál, még továbbra is heti bérkifizetés van érvényben!

A Közmunkásokat is megkülönböztetik ma Magyarországon mert számukra nem a mindenkori Munka Törvénykönyve az irányadó, hanem a Közmunkát szabályozó Közmunkatörvény és a béreket szabályzó Kormányrendelet. Ez helytelen, mert a Közmunka is Munka, amely során fontos a programba bevont személyek megbecsülése útba igazítása.

A Közmunkát végzőknek is járnia kellene a Munka Törvénykönyve által előírt a jelenlegi közmunkás bérnél magasabb munkabérnek és a munkavégzés során a Közmunkásokat is megilletné mindenhol a Munkaruha és az egyéni védőeszközök! Ezt jelenleg munkavállalók elmondása alapján Kaposváron sem tartják be a
Városgondokság Közhasznú foglalkoztatónál!
 
Elvárható volna az is, hogy a Munka Törvénykönyve és a Munkavédelemről, Munkabiztonságról szóló jogszabályok legyenek az irányadók a Közmunkásokra is, sőt jó volna ha ezeket a szabályokat az illetékesek be is tartanák!

Elvárható volna a mai viszonyok között az is, hogy a Munkához való egyenlő hozzáférés és jog ne különböztesse meg a munkát végző csoportokat, ne legyen különbség Munkás és Közmunkás között!

A fentiek miatt képviseltem az embereket a Közmunkás Szakszervezet, valamint a Munkát, Kenyeret Tisztességes Béreket Egyesület által szervezett Éhségmenetben volt közmunkásként és érdekvédő blogerként.
A Somogyi éhségmenetről több média is tájékoztatást nyújtott, azonban ezek többsége nem volt teljes körű, ezért akit érdekel, hogy mik hangoztak el a Kaposvári éhségmenet indulásakor az alábbi videóban megnézhetik.

Akiket pedig esetleg a Somogyi Éhségmenet útjáról szóló beszámolók és egyéb tudósítások, állásfoglalások érdekelnek az ide kattintva tekinthetik meg azokat.

A Közmunkával kapcsolatos oldal a Közmunka is Munka Blog ide kattintva érhető el!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Elvárható volna az is, hogy a Munka Törvénykönyve és a Munkavédelemről, Munkabiztonságról szóló jogszabályok legyenek az irányadók a Közmunkásokra is, sőt jó volna ha ezeket a szabályokat az illetékesek be is tartanák! SAJNOS AMIÓTA KÖZFOGLALKOZTATÁS VAN KAPOSVÁRON EZEKET A DOLGOKAT NEM TARTJÁK (TARTOTTÁK BE) BE. ÉRDEKES MÁS TELEPÜLÉSEN VAN MUNKARUHA ÉS LEGALÁBB NEM A MAGUKÉT TESZIK TÖNKRE. MÁSRA VAN PÉNZ ? MÉG TÖBB SZÖKŐKÚT KELL ATTÓL MAJD JÓLLAKUNK

Névtelen írta...

Üdv ! Sajna ez így mind igaz csak az a baj hogy a közmunkás nem tudja kihez forduljon segítségért ? Mert csak kivételes emberek kapnak munkaruhát védőfelszerelést stb. Ha meg szólni mer akkor kirúgással fenyegetik meg .amig ő lessz polgármester nem fogja alkalmazni . Kérdem én mi ez ha nem hatalommal való visszaélés
???????????

Unknown írta...

Amennyiben a munkavédelmi előírásokat nem tartják be megfelelő munkaruha,bakancs stb... a Dolgozó nem köteles felvenni a munkát!!!Fenyegetés esetén a 06 80 204 292 telefonszámot kell felhívni (ingyenes zöld szám) ezek után a munkaügyi főfelügyelőség köteles eljárni akár a közcélú, közmunkás dolgozót foglalkoztató önkormányzatokkal, vagy cégeikkel szemben is!