KÖZLEMÉNY, ÁLLÁSFOGLALÁS!

Tartalom felhasználási irányelvek

Tartalom felhasználási irányelvek:

A jelen internetes felületen található, külön nem jelölt képek saját szerzői, az illusztrációk pedig saját szellemi tulajdont képeznek!

A tartalom felhasználása más felületeken csak és kizárólag a fejlécben szereplő címen keresztüli kapcsolat felvétellel, vagy a jelen oldal forrás megjelölésével engedélyezett!

Az oldalon szereplő mások általi hozzászólásokért és szabad véleményformálásokért személyes felelősséget nem vállalok!

Köszönöm mindenki megértését.

2013. március 26., kedd

Szociális kérdések

Fontos, hogy ne hagyjuk az embereket az út szélén, ha bajba kerülnek, hiszen az emberek megérdemlik a segítségnyújtást ahhoz, hogy átmeneti nehéz helyzetükből kikeveredhessenek.
Ezért fontos, hogy az időlegesen bajba jutott embertársainkon segítsünk, de ehhez nem szabad elfogadni azt az állampolgár és emberiség ellenes utat, melyet a jelenlegi kormányzó párt képvisel.
A jelenlegi kormányzat átalakította a munkanélküli ellátások és az úgynevezett álláskeresési járadék kimerítése után igénybe vehető aktív korúak ellátása keretében folyósítható foglalkoztatást helyettesítő támogatás rendszerét. Az átalakításokkal jelentősen csökkent az álláskeresési járadék folyósíthatóságának ideje a korábbi maximum 270 napról 90 napra. Ez hátrányosan érinti és létbizonytalanságban tartja azokat az embereket, akik munkájukat elvesztik, de szeretnének ismét a járadék folyósítása alatt elhelyezkedni az elsődleges munkaerő piacon.
A kormányzat lecsökkentette a korábbi havi 28 500 Ft összegű, az aktív korúak ellátása keretében folyósítható foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét is 22 800 Ft-ra. Egyik összegből sem lehet normális életet élni, de a korábbi mégis csak több volt mint a jelenlegi. Azok jogosultak a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, akik kimerítik az álláskeresési járadékot, és akik számára nem tudnak munkát biztosítani a közfoglakoztatásban.
Kaposváron 2012-ben a Lehet Más a Politika (LMP) nevű ellenzéki párt népi kezdeményezés útján akart érvényt szerezni a kiszolgáltatáság megállításának, amikor azt szerette volna elérni akciójával, hogy a jelenlegi maximum 90 napos álláskeresési járadék folyósítási időt emelje meg a kormány legalább maximum 260 napra. Sajnos az emberek kevesen álltak e fontos kérdés mögé, azaz nem elegen, hogy népszavazás lett volna a probléma rendezésére.

Ma Magyarországon bárkiből lehet állástalan és bárki válhat reményvesztetté és kiszolgáltatottá.

Mások is próbálkoznak azzal, hogy esetleg emelkedhessen a jelenlegi 90 napos álláskeresési járadék folyósítási idő, mert a Magyar Szocialista Párt (MSZP) is szeretne változtatni a kialakult helyzeten, ha erre esetleg lehetőséget kapna az elkövetkezendő országgyűlési választáson. Mesterházy Attila a Magyar Szocialista Párt képviseletében elmondta 2013. március 9-én a baloldalt képviselő embereknek programját, amelyben az álláskeresési járadékról is esett szó a következők szerint "Olyan foglalkoztatáspolitikát akarunk, amellyel garantálni tudjuk, hogy minden családban legyen legalább egy kereső. Mert ha van munkahely, van tisztes bér, akkor nagyon sok szociális probléma meg sem jelenik. Éppen ezért új munka törvénykönyvet fogalmazunk, de nem mi egyedül, hanem közösen a szakszervezetekkel. Ebben az új munkatörvénykönyvben a dolgozónak, a munkavállalónak lesz nagyobb biztonsága. A szakszervezetek visszakapják a jogosítványaikat, lesz újra tisztességes sztrájkjog. Helyre fogjuk állítani a társadalmi párbeszédet, és az érdekegyeztetést Magyarországon. Megállítjuk a minimálbér csökkenését. Megduplázzuk az álláskeresési támogatás idejét három hónapról hat hónapra. Növelni fogjuk a közmunka idejét, és értelmes, értékes munkát fogunk adni ezeknek az embereknek. Megerősítjük a szakképzését is. És az államnak is szánunk szerepet a munkahelyteremtésben a közmunkán túl. Azt mondjuk, hogy az államnak ott kell munkahelyeket teremtetni, ahol a piac nem hajlandó vagy nem tud. Igenis van dolga az államnak ezen a területen is!"

Az álláskeresési járadék kérdéséből fakadó problémából is jól látszik, hogy van két eltérő jelenlegi ellenzéki erő közös céllal. A cél megoldásban viszont már eltérés mutatkozik, pedig mindkettő szerint az LMP és az MSZP szerint is fontos lenne az álláskeresési járadék -jelenlegi maximum 90 napos- folyósítási időtatalmának megemelése. Előző 260 napra, utóbbi pedig 180 napra emelné vissza ezt a fajta segítségnyújtást.

Magam mindenképpen támogatom azt, hogy lehetőség szerint enyhítsünk az állás nélkül maradt emberek megélhetésének gondjait, még ha átmenetileg sikerül csak, még akkor is.
Ezért 2012-ben magam is aláírtam álláskeresőként az LMP népi kezdeményezését, amely kapcsán nyilatkoztatott is adtam az egyik helyi televíziónak.

Akit esetleg érdekel a nyilatkozat az alábbi összeállításban megtekintheti, melyet a Somogy televízió készített.

Nincsenek megjegyzések: