KÖZLEMÉNY, ÁLLÁSFOGLALÁS!

Tartalom felhasználási irányelvek

Tartalom felhasználási irányelvek:

A jelen internetes felületen található, külön nem jelölt képek saját szerzői, az illusztrációk pedig saját szellemi tulajdont képeznek!

A tartalom felhasználása más felületeken csak és kizárólag a fejlécben szereplő címen keresztüli kapcsolat felvétellel, vagy a jelen oldal forrás megjelölésével engedélyezett!

Az oldalon szereplő mások általi hozzászólásokért és szabad véleményformálásokért személyes felelősséget nem vállalok!

Köszönöm mindenki megértését.

2013. július 2., kedd

Trafikmutyi: Tegnaptól várják a vevőket...

Több mint 5000 nemzeti dohánybolt nyitott meg hétfőn, július 15-től már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon. 
A koncessziós jogot nem nyert hagyományos trafikok július elsejéig vehettek cigarettát, amelyet július 15-ig adhatnak el. 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságai szinte valamennyi engedélykérőnek kiadták a trafikok nyitásához szükséges működési engedélyeket, így a vámhatóság részéről nem volt akadálya a trafikok július elsejei nyitásának.
A hivatalhoz a legutóbb közzétett adatok szerint 5310 engedélykérelem érkezett, amelyből 5258 engedélyt már ki is adott a NAV.
Somogyban a 163 elnyert trafikkoncesszió közül 160 kapott dohánykereskedelmi engedélyt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságától. 

Országosan eddig több mint 45 ezer helyen lehetett dohányterméket vásárolni, tegnaptól viszont kevesebb mint 5300 tendernyertes vállalta, hogy megnyitja Nemzeti Dohányboltját – igaz, harmaduk még nem adta be a dohánykereskedelemhez szükséges vámhatósági engedélykérelmet.
Kaposváron az eddigi információk szerint  harmincnégy elnyert koncesszió nyitott ki tegnap. Ez persze nem azt jelenti, hogy városszerte lehet majd cigarettát vásárolni, hiszen a pályázatban nem határozták meg a majdani trafikok helyét, így a tendergyőztesek igyekeznek a forgalmasabb helyek, bejáratott üzletek helyén vagy környékén trafikot nyitni.

A nemzeti trafikok nyitásával és a dohánykereskedelmi piac újra osztásával kapcsolatos visszaéléseket jól mutatja, hogy volt és van olyan a korábbi évtizedekben dohányárusításból élő, ám a tenderen nem nyerő kaposvári kereskedő is, akit már az eredményhirdetést követő napokban megkeresett szinte az összes helyi győztes, s felajánlották részére, hogy megveszik vagy kibérlik a helyiségét. Ami ezen vesztes egykori dohánykereskedő számára értethetetlen mivel nem nyerhetett a trafikmutyi projekten, mert vélhetően rosszul csinált valamit, vagyis nem érthetett a szakmához, de valahogy véletlenül mégis  jó helyeken nyitott és üzemeltetett korábban boltot.
A koncessziót húsz évre elnyerő győztesek is csak és kizárólag a forgalmasabb és  a jobb helyeken elhelyezkedő üzletlehetőségeket keresték, keresik. Ennek megfelelőn a többség a belvárosban vagy a forgalmasabb közlekedési csomópontokban, esetleg a lakótelepeken és gazdagabb kertvárosi részekben keresett magának elárusító helyet, miután a törvény nem szabályozza, milyen távolságra lehet egymástól dohányboltokat nyitni, így nem ritkán néhány tíz méterre egymástól nyíltak az új trafikok.

A megyeszékhely harmincnégy majdani trafikjából többet is sikerült beazonosítani. A benzinkutak közül két külvárosinál lehet majd cigarettát kapni, népszerű helynek bizonyult a Berzsenyi utca, a Cseri-park déli oldala, a Kecelhegy, a Teleki, a Honvéd és a Fő utca, de a toponáriaknak és a kaposfüredieknek sem kell Kaposvárra utazniuk cigiért. A kaposvári belváros viszont olyannyira jól ellátott lett, hogy – bár törvény fő célként jelölte meg a fiatalok távol tartását a dohánytermékektől – több iskola szomszédságába is jutott a Nemzeti Dohányboltból: a Honvéd utcai iskolától úgy harminc, a Kodálytól nagyjából ötven méterre nyílt trafik.
Az új trafikokban egyébként  éppen a négyről tíz százalékra emelt haszonkulcs miatt a szakemberek szerint a jövő hónap közepétől a jelenleginél drágábban lehet majd csak cigarettához jutni: arról is hallani, hogy az ár a jobb márkák esetében megközelítheti majd az ezer forintot. A magasabb haszonért persze az árusoknak is fizetniük kell: kétezer fős településig 100 ezer, tízezer főig 160 ezer, tízezer fő feletti településen 200 ezer, míg Budapesten és a megyeszékhelyeken 240 ezer forint a koncessziós díj egy évre, melyet a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek kell befizetni. 
A megemelt árrés és a kibővített árupaletta alapján – mellyel szemben népszavazási kezdeményezés indult, hogy csak dohányterméket lehessen árusítani a Nemzeti Dohányboltokban – azonban a szakértők úgy vélik, egy átlagos helyen nyíló trafik is milliós nyereséget termel majd a koncesszió tulajdonosának.

Hiába no a jelenlegi kormányzó erő mégiscsak ért a többségében "a holdudvarához tartozó strómanjai részére" a munkahely teremtéshez, miközben családok ezreit lehetetlenítette el!-(magánvéleményem)

(forrás: sonline. hu, stop.hu )

Kapcsolódó bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések: