KÖZLEMÉNY, ÁLLÁSFOGLALÁS!

Tartalom felhasználási irányelvek

Tartalom felhasználási irányelvek:

A jelen internetes felületen található, külön nem jelölt képek saját szerzői, az illusztrációk pedig saját szellemi tulajdont képeznek!

A tartalom felhasználása más felületeken csak és kizárólag a fejlécben szereplő címen keresztüli kapcsolat felvétellel, vagy a jelen oldal forrás megjelölésével engedélyezett!

Az oldalon szereplő mások általi hozzászólásokért és szabad véleményformálásokért személyes felelősséget nem vállalok!

Köszönöm mindenki megértését.

2013. november 25., hétfő

Kiszolgáltatottság, melynek már meg van az idei öszi hét áldozata

Magyarországon az ősz kezdete óta heten szenvedtek fagyhalált. Öten közterületen fagytak meg, a szabad ég alatt, ketten pedig saját fűtetlen otthonukban – adta hírül a Magyar Szociális Fórum 2013.11.20-án, szerdán.
2010 óta igaz csökkenni látszik azon emberek száma, akik krízishelyzetük miatt vesztik életüket, azonban még számuk mindig jelentős. 
Ahogy az alábbi elgondolkodtató képen is látszik 2010-ben 400 fő, 2011-ben 330 fő, 2012-ben pedig idén tavaszig 300 fő vesztette életét fagyhalál következménye miatt. Az esetek döntő többségéért az emberek anyagi terhei és az egyre jobban mélyülő társadalompolitikai intézkedések a felelősek. 
Ma nem volna szabad olyan helyzetnek elő állnia, hogy valaki, vagy valakik a fűtetlen otthonaikban fagynak meg, mert nincs kellő pénzük, megtakarításuk a fűtéshez szükséges tüzelők megvásárlásához, vagy nem tudnak gázt, villanyt fizetni, ilyen üzemű fűtőberendezések használata esetén. 
A tavalyi rossz időjárásban sajnos nem volt elégséges a kis települések részére juttatott szociális tűzifa támogatás, mert nem mindig időben és nem mindig a   megfelelő mennyiség érkezett a helyi önkormányzatokhoz. Erről több média is hírt adott. 
A 2012 évi szociális tűzifaprogram lefagyasztotta a mosolyt  több polgármester arcáról. A rászorulókat támogató és a Belügyminisztérium által koordinált juttatásról korábban mindannyian elismerően nyilatkoztak, de a kiutalt mennyiségről már nem.-Erről is írt 2013. február 15-én a Sonline internetes hírportál egyik cikkében.  
Úgy hírlik, hogy idén Kaposvár saját erejéből nyújt majd támogatást a rászorulóknak, bár a tavalyi esztendőben sem kapott az az idősebb asszony segítséget semmilyen formában, aki albérletben él és a tüzelőre csak nagyon nehezen jut neki, mert a munkabérből származó bevétele egyéb más lehetőségek híján a megélhetés határait súrolja. 
Kaphat e segítséget minden rászoruló, aki otthonában képtelen befűteni? 
Az idei télre  vélhetően több ezer köbméteres igényt nyújtottak be az 5000 lélekszám alatti somogyi települések a szociális tűzifaprogramban. A harmadik éve meghirdetett lehetőség tavaly több község számára csalódást okozott, mert bár a belügyi tárca megnövelte a keretet, az igény oly mértékben megugrott, hogy kezelhetetlenné tette a helyzetet.
Kaposvár segíteni fog-e minden rászorulót?
(A kép ráktatinkással nagyítható!)

A fenti soraimban azokról beszéltem, akiknek van lakhatása, de sajnos nem jutnak megfelelő segítséghez, vagy anyagi spórolással veszélyeztetik életüket a saját fűtetlen otthonaikban. 
De mi  van azokkal, akik az utcákon élnek?
Közülük is sokan vesztik életüket, mert nem veszik igénybe szociális és hajléktalangondozási ellátórendszert előítéleteik és társaiktól való félelmeik, valamint  az együttélési normák szigorú szabályainak esetleges betartása miatt.
A bajokat tovább tetézi Kaposváron is, hogy Budapest után itt is előállít az a helyzet, hogy valós segítség helyett a hajléktalan sorsú embereket is büntetik. Számunkra megtiltotta az életvitelszerű tartózkodást a kaposvári közgyűlés a belvárosban, egyes játszótereken, a Berzsenyi parkban, valamint a Városligetben. A rendelet december 1-jén lép életbe és közmunkával vagy pénzbírsággal is sújtható. Nyilván ezen rendelettel is csökkenteni szeretnék a fagyhalált, de ez nem megoldás, mert a Magyar Vöröskereszt Nyitott Kapu Hajléktalangondozási Központja Kaposváron csak legfeljebb olyan hetven fő befogadására képes maximum a Kanizsai utcai szociális épületében. 
Mi lesz vajon a többi több száz hajléktalan sorsa a megyeszékhelyen, hova mehetnek, hogy ne fagyjanak meg az utcákon köztereken?  

Jó lenne minden nehéz sorsú állampolgárnak segítő kezet nyújtani, odafigyelni rájuk, megérteni őket és nem állandó bűnösként, üldözöttként tekintve rájuk helyzetüket még rosszabbá téve szankcionálni és ellehetetleníteni! 

Figyeljünk oda mindenkire a tél közeledtével, akik segítségre, fűtött otthonra, vagy csak melegedési lehetőségre vágynak környezetükben!

Nincsenek megjegyzések: